De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen….

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon.

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Niet te missen
Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.  Ook dit jaar is de landelijke bewustwordingscampagne Niet te missen het thema in de week van de jonge mantelzorger.

Regionale bewustwordingscampagne
Ook in Roosendaal hebben maar liefst 1 op de 4 kinderen en jongeren zorgtaken, of maken zich zorgen over de situatie thuis. Zij zijn jonge mantelzorger, vaak zonder zich hiervan bewust te zijn. Om de bewustwording op gang te brengen starten de mantelzorgsteunpunten Roosendaal en Rucphen een gezamenlijke campagne. Zij verspreiden onder andere ansichtkaarten via scholen en social media om zoveel mogelijk jonge mantelzorgers te bereiken. Ook professionals ontvangen de kaart zodat zij deze kunnen uitdelen onder de doelgroep. Op de kaart staat een QR- code. Door het scannen van de code kunnen jongeren aangeven aan welke soort activiteiten zij behoeften hebben. Mantelzorg Roosendaal en Mantelzorgsteunpunt Rucphen organiseren deze zomer activiteiten die hierop aansluiten.

Activiteiten voor jongeren in Roosendaal
Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vinden er in Roosendaal al enkele activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers plaats. Op dinsdag 6 juni van 16.00 – 17.30 uur is er een bingo voor kinderen van 6 – 14 jaar. Dezelfde dag van 19.00 – 20.30 uur kunnen jongeren van 15 – 23 jaar komen poolen bij poolcentrum de Distel.