Kim: ‘Ik hoop dat mantelzorgers voortaan eerder aan de bel trekken’

Als mantelzorgconsulent helpt Kim de Swart (35) mantelzorgers bij alles waar zij tegenaan lopen. Van activiteiten die voor ontspanning zorgen tot praktische zaken en begeleiding bij het mantelzorgen. Kim vertelt graag waarom haar hulp van zo groot belang kan zijn voor mensen.

Sinds Kim in de wereld van de mantelzorg rolde, ziet ze waar vrijwel alle mantelzorgers tegenaan lopen: ze cijferen zichzelf weg, ten goede van een ander. Kim: “Vaak sluipt dat erin. Je begint met iets kleins voor je partner, kind, ouder of goede vriend(in). Hulp bij boodschappen bijvoorbeeld. Vaak wordt dat langzaamaan steeds een beetje meer, totdat je ineens volledig aan het zorgen bent voor iemand. Dan is het moeilijk om dat deels terug te draaien. Vaak voelen deze mensen zich ontzettend verantwoordelijk voor de ander.”

Precies om die reden is Kim dankbaar voor haar rol als mantelzorgconsulent. “Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat deze mantelzorgers zo nu en dan hulp krijgen. Of dat nu is door middel van een stukje ontspanning of meer praktische hulp, bijvoorbeeld een rolstoel regelen. Wij zijn er voor ze.”

Samen wandelen
Regelmatig organiseert Kim samen met haar collega’s activiteiten voor mantelzorgers. “We gaan altijd de eerste dinsdag van de maand wandelen. Iedereen is welkom om mee op pad te gaan. Een mooie manier om mantelzorgers aan elkaar te binden, om even uit de dagelijkse zorgen te komen. En beweging is natuurlijk altijd goed.”

Verschillende typen mantelzorgers
“Er bestaat niet één soort mantelzorger. De ene situatie is heftiger dan de andere, iedereen beleeft het op zijn eigen manier.” Wat Kim vooral hoopt, is dat ze in de toekomst meer preventief iets kan betekenen voor mantelzorgers. “Vaak trekken zij aan de bel als het echt niet meer gaat. Dat is eigenlijk te laat, dan is er al zo’n lijdensweg geweest voor de mantelzorger. Wij hopen dat mensen eerder aan de bel trekken bij ons, zodat we aan de start al de nodige tips kunnen geven en hulp kunnen bieden.”