Anneke is mantelzorgmaatje

De 66-jarige Anneke uit Moerstraten heeft jarenlang gezorgd voor haar zieke man. Twee jaar geleden is hij overleden. Nu staat Anneke andere mantelzorgers bij als mantelzorgmaatje. Anneke: “Ik weet hoe het is om mantelzorger te zijn. Mijn ervaringen deel ik graag met anderen.”

Anneke en haar man Joop waren 45 jaar getrouwd. De laatste jaren van hun huwelijk waren zwaar, want Joop was ernstig ziek. Na meerdere herseninfarcten en hartinfarcten was hij halfzijdig verlamd en had hij veel hulp nodig. Anneke vertelt: “Bij iedere infarct takelde Joop verder af. Hij kon zichzelf bijvoorbeeld niet meer aankleden. Meerdere keren per dag kreeg hij hulp van de thuiszorg. Ook ging Joop drie keer per week naar de dagbesteding. Op alle andere momenten zorgde ik voor hem. Dit deed ik naast mijn werk als huishoudelijke hulp. Ik voelde mij geen mantelzorger, want ik vond het heel normaal om voor mijn man te zorgen. Dat deed ik gewoon.”

Veel leuke mensen leren kennen
Anneke’s omgeving ziet haar wél als mantelzorger. Verschillende mensen wijzen haar op Mantelzorg Roosendaal, waar ze terecht kan voor ondersteuning, tips, adviezen en activiteiten met lotgenoten. Anneke: “Ook al voelde ik mij geen mantelzorger, ik vond het wel fijn om anderen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Ik meldde mij aan voor verschillende activiteiten, zoals koken en schilderen. Hier leerde ik veel leuke mensen kennen, onder wie een vriendin met wie ik al twee keer op fietsvakantie ben geweest. Zonder Mantelzorg Roosendaal had ik haar niet gekend.”

“We hebben fijne gesprekken, drinken thee of spelen een spelletje”

Energie krijgen van anderen
Na een aantal jaren overlijdt Joop. Dit is heel verdrietig, maar Anneke heeft er ook vrede mee. In de maanden daarna wordt Anneke opgevangen door familie en vrienden. Dat doet haar goed. Anneke: “Ik heb behoefte aan contact met anderen. Sinds kort ben ik begonnen als mantelzorgmaatje. Ik ga langs bij mantelzorgers en hun naasten. We hebben fijne gesprekken, drinken thee of spelen een spelletje. Daar is niet alleen de mantelzorger mee geholpen, maar ik ook! Ik kom onder de mensen en krijg er energie van.”