Anouk: ‘Rust is het sleutelwoord voor alles’

De Roosendaalse Anouk (29), die zelf slechtziend is en met haar blindengeleidehond Elvi door het leven gaat, werd vorig jaar plots mantelzorger voor haar man Tim. Sindsdien komt er veel op haar af. Ze is blij met de steun die ze ontvangt vanuit Mantelzorg Roosendaal. Onder andere de activiteiten waaraan ze deelneemt doen Anouk veel goeds. ‘Die hulp en afleiding gun ik iedere mantelzorger.’

Anouk werd nog geen jaar geleden plots mantelzorger voor haar man Tim. Inmiddels heeft ze een paar betekenisvolle boodschappen die ze anderen wil meegeven: schaam je niet voor het feit dat je mantelzorger bent. En: rust is het sleutelwoord voor alles. ‘Pas als jijzelf rust hebt, kun je iets doen voor een ander.’

Als Anouks man Tim zo’n negen maanden geleden ziek wordt, denkt het stel in eerste instantie aan een griepje. Maar dit griepje blijft maar duren en Tim valt in korte tijd veel af. Onderzoeken in het ziekenhuis leiden nergens toe, maar boven slapen lukt hem al snel niet meer. Anouk: “Soms had hij ook aanvallen, wat achteraf pijnaanvallen bleken te zijn. Zijn lichaam bleef dan maar schudden.” In korte tijd is Anouk veel aan het zorgen voor Tim, iets wat ze tot dan toe nooit had voorzien. “Vaak kon ik niet eens veel doen. Je staat het gros van de tijd als partner machteloos toe te kijken.”

Van man-vrouw naar man-mantelzorger
Al snel valt Anouk in de valkuil waar veel mantelzorgers in vallen: ze cijfert zichzelf volledig weg voor de zorg van Tim. “Als er zoiets gebeurt, vergeet je jezelf. Je bent dag en nacht bezig met de ander. Dat is ook wennen, je gaat samen van de rol man-vrouw naar de rol man-mantelzorger. Gelukkig hebben we sinds kort eindelijk duidelijkheid. Er is vastgesteld welke aandoening Tim heeft; met medicijnen gaat het nu de betere kant op en we hopen dat hij daarmee helemaal herstelt.”

Activiteiten voor mantelzorgers
Ondanks dit laatste goede nieuws, heeft Anouk de afgelopen maanden veel voor haar kiezen gekregen. Zoveel dat ze zelf in een burn-out belandde. “Via een gesprek met de huisarts kwam ik bij Mantelzorg Roosendaal terecht. Hier hoorde ik over de hulp die zij aan mantelzorgers bieden, maar ook de activiteiten. “Onlangs heb ik meegedaan aan de zes weken durende cursus Tijd voor Jezelf vanuit Mantelzorg Roosendaal. Een hele fijne manier om aan jezelf te werken en ondertussen andere mantelzorgers te ontmoeten. Zo leerden we hoe onze hersenen werken en wat voeding met je lichaam doet. We leerden weer te ontspannen met Tai Chi en meditatie.” Lachend: “In dat laatste ben ik nog steeds niet goed, maar het begin is er.”

Anouk: ‘Rust is het sleutelwoord voor alles’

Dankbaar
Het gesprek dat Anouk had met Marianne vanuit Mantelzorg Roosendaal, blijft haar altijd bij. “Het was Marianne die tegen mij zei: ‘nu ga jij eens iets voor jezelf doen’. Iets wat je zelf niet kan bedenken in zo’n situatie. Maar ze had gelijk. Inmiddels weet ik: rust is het sleutelwoord. Pas als je zelf rust hebt, kun je iets aan de ander geven. Hier ben ik Mantelzorg Roosendaal heel dankbaar voor.”