Elly: ‘Nu kan ik eindelijk met een gerust gevoel het huis verlaten’

Een nieuwe bril uitzoeken, bij een goede vriendin op de koffie of een ontspannen middag voor jezelf buiten de deur. Wat voor velen vanzelfsprekend lijkt, is voor Elly (84) helaas niet het geval. Als haar man ruim vijf jaar geleden een mantelzorger nodig heeft, besluit Elly deze zorg op zich te nemen. Een dankbare taak, maar de hulp van een mantelzorgmaatje lijkt hierin onmisbaar.

ontzorgen, respijtzorg

Het is een klein jaar geleden dat Elly via Mantelzorg Roosendaal in aanraking komt met een mantelzorgmaatje. Vol lof spreekt ze over vrijwilliger Sandra die haar leven enorm verrijkt. “Als mantelzorger heb je niet de gelegenheid om ergens naartoe te gaan. Mijn man ligt dag en nacht in bed, die kan en wil ik niet alleen laten.”

Dankbaar
Met ondersteuning vanuit de thuiszorg is Elly dankbaar dat ze er als mantelzorger voor haar man kan zijn. “Hij is de hele dag om mij heen, dat is heel prettig!” Maar alleen, dat laat ze hem niet graag. Gauw een boodschapje tussendoor is geen probleem, maar een middag van huis weg is simpelweg niet mogelijk. Gelukkig kan Elly dankzij hulp van haar mantelzorgmaatje genieten van een vrije middag. “Als mantelzorger ben ik zo dankbaar dat er mensen zijn die er voor een ander willen zijn. Dit geeft zo’n gevoel van vrijheid.”

Wederzijdse klik
Met haar mantelzorgmaatje heeft Elly in korte tijd een waardevolle band opgebouwd. “Voor een mantelzorger is het zo belangrijk om het vertrouwen te hebben om met een gerust gevoel het huis te verlaten. Andersom is het net zo belangrijk dat een mantelzorgmaatje het gezellig heeft als ik er niet ben. Er moet een wederzijds klik zijn.” Een middagje hobbyschilderen of bij vriendinnen op de thee, dankzij de inzet van Sandra komt Elly helemaal tot rust. “De dinsdagmiddagen zijn inmiddels heilig!”, knikt ze tevreden.

Elly is dankbaar voor de hulp van haar mantelzorgmaatje ‘Nu kan ik eindelijk met een gerust gevoel het huis verlaten’