‘Er is begrip voor elkaar’
Naast Jan is ook Jeroen één van de negen mantelzorgers die deelneemt aan de biljart-avonden. Waar zijn vrouw eerst de zorg voor hem droeg, zorgt Jeroen nu voor haar. Samen zijn zij ook mantelzorger voor hun zeventienjarige zoon.

Jeroen: “Zeventien jaar geleden ben ik 100% afgekeurd, vanwege Autisme en ADHD. Daar heb ik het lange tijd heel kwaad mee gehad. Mijn vrouw heeft mij geholpen om hiermee om te gaan en meer rust te vinden. Ik ging aan de slag bij een zorgboerderij. Tijdens de coronaperiode kwam dit stil te liggen. Sinds 2021 werk ik intensief als vrijwilliger bij Stichting Social Klus. Ik ondersteun bij tuinonderhoud, verhuizingen en klussen in huis. Op woensdagen breng ik het jeugdontbijt rond bij kansarme gezinnen, zodat zij voor ongeveer vier dagen een gezond ontbijt hebben.
Door vrijwilligerswerk te doen en anderen te helpen, help ik ook mijzelf. Ik ben er ontzettend door gegroeid als mens en durf veel meer aan te gaan dan voorheen. Ik heb op een gegeven moment de knop omgezet en dacht ‘ik ga alles proberen, ook al is het spannend’.
Ik ben nu zelfs een beetje de voorman van de biljartgroep. Dat had ik voorheen nooit gedaan. Ik deel voorafgaand aan de biljartavonden de wedstrijdpotjes in. Ik probeer deze zo te maken dat iedereen tegen iemand speelt waartegen nog niet eerder is gespeeld. We hebben ook een appgroep. We weten elkaar zo ook buiten de avonden om te vinden. In plaats van maandelijks, gaan we nu vaak om de week op woensdagavond biljarten. We organiseren dit dan zelf. Ook dan is de opkomst groot. We zijn allemaal heel fanatiek; zo heeft iedereen inmiddels zijn eigen keu.
Buiten je comfort zone
Het biljarten is leuk en het is een luchtige bezigheid. Het is fijn even iets anders te doen, buiten je vaste patronen. Iets waar je energie van krijgt. Het gaat soms wel over de mantelzorgsituatie, maar niet bewust. Als iemand het moeilijk heeft of er is iets voorgevallen, dan wordt hier tijdens het biljarten over gesproken. Dan is het ineens allemaal niet meer zo ‘macho’ en dan zijn we er voor elkaar.
Er is begrip voor elkaar
In één van eerste weken van de biljartcompetitie was het thuis heel heftig en zwaar. Dit heb ik meteen geuit bij de anderen. Ik voelde dat er begrip was. Dat is echt heel waardevol. Een niet-zichtbare handicap wordt door de mensen om je heen niet altijd begrepen. Ik probeer het dan uit te leggen, ook al kost het veel energie. Als er dan toch opmerkingen komen, dan kan dit confronterend zijn. Het is niet dat we iedere biljartavond over onze zorgen praten. Soms komt het gewoon. Het is fijn dat dit kan.
Een gezellige avond gegarandeerd
Ik denk dat veel mensen het beeld hebben dat activiteiten voor mantelzorgers vooral bestaan uit samen koffiedrinken en over je gevoelens praten. En dat vooral mannen het misschien een beetje raar vinden om met lotgenoten samen te komen. Ik wil echt benadrukken dat het erom gaat om er even uit te zijn en om gezamenlijk een activiteit op te pakken. Het geeft ontzettend veel energie om uit je vertrouwde zone te stappen en even iets anders te doen. Ik gun het iedereen om dat te ontdekken.”
Kom meedoen!
De mantelzorg-biljartgroep komt maandelijks samen in wijkcentrum ’t Dijksteeke. Heb je interesse? Kom vooral een keer meedoen! Mail je naam en telefoonnummer naar info@mantelzorgroosendaal.nl of bel naar 0165 750 050. Je ontvangt dan alle benodigde informatie.