Even op adem komen....

“Wát een feest is het geweest”, vertelt Kitty Kiezenberg, mantelzorgconsulent bij Mantelzorg Roosendaal. De lach op haar gezicht en haar pretogen laten zien dat ze nog aan het nagenieten is van het weekend weg. Dit werd speciaal georganiseerd om de meer belaste mantelzorgers te ontzorgen en een aantal dagen respijt te geven.

Respijt; een adempauze voor de mantelzorger
“Bij respijtzorg worden de zorgtaken tijdelijk door iemand anders overgenomen, zodat de mantelzorger wordt ontlast”, vertelt Kitty. “De gemeente Roosendaal heeft Mantelzorg Roosendaal extra ruimte gegeven om dergelijke respijtzorgactiviteiten te organiseren. Zo zijn we naast het weekend weg ook een dag met de bus naar Floriade Expo in Almere geweest. Mantelzorgers hadden de mogelijkheid om zich voor een activiteit naar keuze aan te melden. Beide respijtactiviteiten waren een groot succes. De mantelzorgers waren er echt even uit en kregen zo de ruimte om tot zichzelf te komen.”

Kitty: “Je merkt dat mantelzorgers tijd nodig hebben om los komen van de thuissituatie. We houden hier in het programma bewust rekening mee.”

Het weekend weg vond plaats in groepsaccommodatie de Maathoeve in de Overijsselse plaats Heeten. Kitty: “Drie dagen lang verbleven we daar als één groot gezin. Iedereen kreeg een schitterende kamer om te delen en kon gebruikmaken van de sauna. De mantelzorger stond tijdens dit weekend centraal. Ook in het programma werd hier door middel van empowerment aandacht aan gegeven. Er werd bewust stilgestaan om eens van een afstand naar de persoonlijke mantelzorgsituatie te kijken en om zo bewustwording te creëren. Ook was er de mogelijkheid om deel te nemen aan creatieve of sportieve activiteiten, zoals servies schilderen, footgolf en een skeltertocht. De avonden waren ontspannen en gezellig; er ontstonden heel vanzelfsprekend groepjes waar gepraat, gelachen en ervaringen uitgewisseld werden.”

“Voor veel mantelzorgers was het, na vele jaren intensieve zorg, het eerste weekendje weg. Iedereen heeft het eigen netwerk ingeschakeld om de zorg aan over te dragen. Dat was soms een uitdaging, uiteindelijk is het bij iedereen gelukt”, aldus Kitty.