Even voorstellen: de casemanager dementie
Je hebt er vast al weleens over gehoord: casemanagers. Maar wat doet zo iemand precies? Mantelzorgconsulent Sofie Brugmans sprak met casemanager dementie Ellen Bastings en stelde haar de volgende vragen:

Wat doet een casemanager dementie (cmd)?
Een cmd begeleidt mensen met dementie en hun mantelzorgers thuis. Dit kan al vanaf de fase van ‘niet pluis gevoelens’, wanneer mantelzorgers of de persoon zelf merken dat er iets niet klopt. We begeleiden mensen gedurende het hele traject thuis, tot aan opname en soms overlijden.
Wie heeft er recht op een cmd?
Wanneer kan je een cmd inschakelen? In principe heeft iedereen met geheugenklachten recht op een cmd. Dit kan al vanaf het moment dat je voor het eerst merkt dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.
Heeft een cmd contact met de huisarts of andere professionals?
Als cmd ben ik gekoppeld aan een huisarts of huisartsenpraktijk, samen met een Specialist Ouderengeneeskunde. Maandelijks of tweemaandelijks hebben we overleg. Een casemanager werkt nauw samen met andere zorgprofessionals, zoals de wijkverpleegkundige, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten en de mantelzorgondersteuner.
Hoe vaak komt een cmd bij je thuis langs?
Dit kan variëren, afhankelijk van de situatie. Bij sommige mensen kom ik twee keer per jaar, vier keer per jaar, of elke zes tot acht weken. Soms is het nodig om vaker langs te komen, maar dat gebeurt in overleg met de cliënt, mantelzorger en de casemanager.
Kost het geld om gebruik te maken van een cmd?
De cmd wordt, net als de wijkverpleegkundige en thuiszorg, gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet en kost je niets extra’s.
Waarin kan een cmd mij als mantelzorger ondersteunen?
Het proces van een naaste met dementie is vaak moeilijk. Je hebt veel vragen en onzekerheden en ervaart wellicht ook moeilijkheden. Met de cmd kun je alles bespreken. Zij kan je ook helpen in de omgang met de naaste met dementie. Regelmatig heb ik ook gesprekken met alleen de mantelzorger. Verder helpt de cmd je met allerlei regelzaken die gedurende het traject op je af komen.
Hoe kom ik in contact met een cmd?
In de meeste gevallen via de huisarts. In de regio zijn er afspraken gemaakt met huisartsen en organisaties, en is de cmd gekoppeld aan een of meerdere huisartsenpraktijken.
Vragen naar aanleiding van dit interview?
Stel ze gerust. Dit kan via Mantelzorg Roosendaal: 0165 750 050 of info@mantelzorgroosendaal.nl