Joke: ‘Soms moet je eerst goed voor jezelf zorgen, om voor anderen te kunnen zorgen’

Omkijken naar iemand en je hart openzetten voor een ander: zo omschrijft Joke (63) het begrip mantelzorgen. Ze is er een ster in, ze houdt van mensen. Maar het kan ook haar valkuil zijn, weet Joke inmiddels. Ze vertelt graag haar verhaal om anderen te inspireren hierin een balans te vinden.

Als klein meisje al weet Joke wat ze later wil doen: voor haar lieve opa en oma zorgen. Van zorgen voor een ander wordt ze gelukkig, beseft ze steeds opnieuw. Joke: “Voor mij maakt juist dat, iets kunnen doen voor een ander, het leven de moeite waard. En wie liefde geeft, krijgt dankbaarheid en liefde terug. Dat geeft mij altijd zo’n warm gevoel. Daarbij vind ik het fijn dat ik op die manier andere kan inspireren hetzelfde te doen.”

Niet helemaal gek dus, dat Joke in haar jongere jaren meerdere studies volgt in de ouderenzorg. Met veel plezier doet ze werkervaring op in de zorg en later als leidster in een kloosterverzorgingshuis. “Dat zorgen breidde zich langzaam uit naar zorgen voor mensen in mijn directe omgeving. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat ik dat van mijn moeder heb overgenomen. Ik weet nog dat ik vroeger vaak dacht: ‘Ma, is het niet genoeg wat je allemaal doet voor anderen? Waar ben je zelf?’. Blijkbaar zit het echt in de genen, want ik doe nu precies hetzelfde.”

Tijd voor jezelf
Joke: “Gedurende de jaren kom ik nu zelf in een andere levensfase. Een fase waarin ik even moet stilstaan en mezelf afvraag waar ik zelf ben gebleven onderweg. Mijn ‘ik’ is zo gaan verweven met het zorgen voor anderen, met het mantelzorgen.” Toch is ze trots op haar zorgzame karakter. Ze probeert er altijd te zijn voor de mensen om haar heen. Maar die knuffel, een arm om haar heen of een luisterend oor? Die kan ze nu zelf goed gebruiken. Een proces waar veel mantelzorgers tegenaan lopen.

Joke is blij dat ze bij Mantelzorg Roosendaal in contact is gekomen met gelijkgestemden. “Laatste was ik op een georganiseerde avond met andere mantelzorgers. Ik hoorde de verhalen van anderen om me heen en besefte me ineens dat ik echt eens voor mezelf moet en mag kiezen. Om op te laden voor alles wat nog komen gaat. Daarom wil ik de fijne medewerkers van Mantelzorg Roosendaal bedanken voor hun steun. Het is een prettig idee dat ik hier altijd terecht kan voor zowel fysieke als mentale ondersteuning. Daar zou iedere mantelzorger gebruik van moeten maken.”