Jouw mening telt!

Marianne Erkelens (66) was jarenlang samen met haar zusjes mantelzorger voor haar vader en moeder. Ook in haar werk als procesregisseur in het sociaal domein kwam ze vaak met mantelzorgers in contact. Niet helemaal vreemd dus, dat ze zich nu als voorzitter van het Participatieplatform Mantelzorg in Roosendaal hard maakt voor de belangen van mantelzorgers in haar gemeente. Wat drijft haar? En wat doet dit platform voor de inwoners van Roosendaal?

Iets kunnen doen voor een ander: dat alleen al is wat Marianne voldoening geeft in het leven. In dat kader heeft ze ervoor gekozen zich in te zetten voor alle mantelzorgers in haar gemeente. De reden voor deze keuze? Marianne: “Mantelzorgers zijn een kwetsbare en onderbelichte doelgroep. Ze kunnen zichzelf compleet wegcijferen. In hun zorg voor anderen, vergeten ze vaak voor zichzelf te zorgen. En dat terwijl er met de hoge werkdruk in de zorg een steeds groter beroep op ze wordt gedaan.”

Belangen behartigen van mantelzorgers
Om die reden staat Marianne op voor mantelzorgers. “Met het Participatieplatform Mantelzorg proberen we een verbinding te zijn tussen mantelzorgers en Mantelzorg Roosendaal. We willen echt hún belangen behartigen, de stem en signalen van mantelzorgers ophalen. Wat hebben zij nodig? Denk bijvoorbeeld aan respijtzorg, het tijdelijk overdragen van de zorg van de mantelzorger. Op die manier kan de mantelzorger zelf even opladen en een juiste balans in zijn of haar leven houden. Daarnaast willen we een klankbordgroep zijn dat aan de voorkant meedenkt over wijzigingen in het beleid met betrekking tot mantelzorgondersteuning.

Onze missie? Mantelzorgers op weg helpen naar een lichter leven’

Marianne is ervan overtuigd: platforms als deze zijn van groot belang in de huidige maatschappij. “Vaak zie je dat aan een hulpbehoevende wordt gevraagd hoe het gaat, maar aan de mantelzorger niet. En dat terwijl dezelfde situatie voor een mantelzorger even zo goed zwaar kan zijn. Tel daarbij op dat mantelzorgers niet snel om hulp vragen. Zorgen voor een ouder, kind of andere naaste, dat doe je gewoon. Althans, dat is de overtuiging van veel mantelzorgers. Wij willen daar iets in betekenen, want vaak is er veel meer mogelijk dan men in eerste instantie weet.”

Gezamenlijke missie
Samen met vijf andere leden vertegenwoordigt Marianne het Participatieplatform Mantelzorg. En meer mensen zijn nog altijd welkom om zich aan te sluiten. Hoe meer leden, hoe groter ons netwerk. Met als gezamenlijke missie: mantelzorgers op weg helpen naar een lichter leven.”

Heb je interesse om je aan te sluiten? Neem contact op met Mantelzorg Roosendaal, via info@mantelzorgroosendaal.nl of 0165 750050. Je wordt dan in contact gebracht met het Participatieplatform Mantelzorg.