Wie zorgt er voor de mantelzorgers?

Wie continu voor een ander zorgt, zeker als dat een geliefde is, verliest zichzelf nog wel eens uit het oog. Mantelzorg Roosendaal ontwikkelde de cursus ‘Mantel aan de kapstok’ om mantelzorgers te helpen zelf overeind te blijven. Binnenkort start de tweede ronde.

,,Doordat zorg en de dagopvang steeds minder worden, wordt er steeds meer beroep op mantelzorgers gedaan”, zegt Anja Wierckx. ,,Maar mantelzorger worden overkomt je. Je doet het uit liefde, van het een komt een ander en het gaat steeds verder en verliest jezelf er een beetje in. Je staat vaak niet stil bij de vraag of het wel bij je past. En het wordt heel moeilijk om aan te geven dat je het anders zou willen.”

Tijdens de cursus, die in april voor het eerst werd gegeven, staat de mantelzorger een keer zelf centraal. ,,De mantel gaat dus even aan de kapstok, en we hebben het maar héél kort over de situatie. We staan wel stil bij de pijn en het verlies. Want dat is het ook; je raakt soms dingen uit je eigen leven kwijt.”

Met verschillende workshops door een mantelzorgcoach wordt de veerkracht van de deelnemers vergroot, zegt Wierckx. ,,De situatie kunnen we niet weghalen, we kunnen wel helpen bij het vinden van zingeving en een waardevol leven. Welk gedrag helpt daarbij en welk gedrag niet? In plaats van vluchtgedrag als piekeren en heel veel tv kijken, wat veel gebeurt, kun je ook mediteren of meer gaan bewegen. Dat helpt echt om weer sterker in je schoenen te staan.”

Redactie: Freek Verhulst in opdracht van BN de Stem