‘Zorgen voor mijn moeder is soms best zwaar’

De 18-jarige Sepp woont samen met moeder Yvon in Roosendaal. Yvon is een jaar geleden geopereerd aan een hersentumor. De tumor is verwijderd en Yvon herstelt goed. Toch heeft ze na de operatie moeite met bepaalde dagelijkse dingen. Sepp helpt haar hierbij. Hoe vindt hij dit? Sepp vertelt er meer over.

Sepp: “Mijn moeder was altijd heel actief. Toen ik twee jaar oud was, is ze gescheiden van mijn vader. Sindsdien heeft zij mij alleen opgevoed. Ze zat nooit stil. Ze werkte, ze deed vrijwilligerswerk en ze was ook betrokken bij mijn school. Een jaar geleden veranderde dat. Ze kreeg heel vage klachten; ze was duizelig en zag lichtflitsen. Ze ging naar de huisarts en deze verwees haar naar het ziekenhuis. Ze kreeg een hersenscan en hieruit bleek dat ze een hersentumor had. Dat was schrikken en ons leven stond op z’n kop.”

Operatie en herstel
“De hersentumor moest weggehaald worden met een operatie. Tijdens de operatie konden ze pas zien of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor ging. Dat was heel spannend. Gelukkig kon mijn moeder snel geopereerd worden en werd de tumor weggehaald. Kort erna hoorden we dat de tumor goedaardig was. We waren heel opgelucht! Tegelijkertijd moest mijn moeder bijkomen van de operatie en moest ze herstellen.”

Helpen in huishouden
“Het herstel duurde lang. Mijn moeder was moe en had hoofdpijn. Ik hielp haar zoveel ik kon – samen met mijn ooms, tantes en buren. Zo maakte ik iedere ochtend het ontbijt. Aankleden kon ze zelf.  Daarna ging ik naar school en kwamen familieleden langs om m’n moeder in de gaten te houden. Uit school hielp ik in het huishouden. Ik maakte schoon, deed boodschappen en bereidde het avondeten. Dit was een moeilijke periode, want ik had het daarnaast ook druk op school.”

Ondersteuning door Mantelzorg Roosendaal
“Inmiddels is de operatie een jaar geleden. Mijn moeder kan steeds meer zelf en ze is weer aan het werk. Toch is ze nog niet de oude. Ze heeft last van overprikkeling en is moe als ze uit haar werk komt. Ik help thuis dus nog steeds veel mee. Via de huisarts ben ik bij Mantelzorg Roosendaal terechtgekomen. Ik heb gesprekken met de mantelzorgconsulent. Zij helpt mij en geeft mij tips hoe ik goed voor mijzelf kan zorgen. Ik vind het normaal om voor mijn moeder te zorgen, maar het is soms best zwaar.”

Leuke dingen met andere mantelzorgers
“Ik ga regelmatig naar activiteiten van Mantelzorg Roosendaal. Hier komen andere jonge mantelzorgers en we praten er over dingen waar we tegenaan lopen. Samen doen we veel leuks, zoals poolen, suppen en films kijken. Hierdoor kan ik mij steeds beter ontspannen en zit ik goed in m’n vel. Mijn moeder is ook blij dat het beter met mij gaat!”