Jonge mantelzorgers
Veel mensen hebben een fijn thuis, maar lang niet iedereen. Maak jij je misschien dagelijks zorgen om je vader, je moeder, broer, zus, opa of oma… Is een van hen ziek en zorg je voor diegene? Is er iemand thuis vaak somber? Zijn er regelmatig ruzies? Of is er een andere vorm van onrust bij jullie? Misschien lijkt het soms zelfs wel ‘normaal’ wat zich bij jullie thuis afspeelt. Maar dat is het lang niet altijd.

Hoewel het soms misschien wel zo voelt, ben je niet de enige in een moeilijke thuissituatie. Voel je nooit bezwaard om hulp in te schakelen. Om een luisterend oor te wensen. Of om jouw verhaal met iemand te willen delen.
Soms kan je wel wat hulp gebruiken
Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? Een paar tips:
- Deel je zorg;
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. - Bespreek het op school of op je werk;
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen. - Zoek informatie;
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.
Herkenbare situaties?
In onderstaande video’s zie je waar jonge mantelzorgers tegenaan kunnen lopen. Herken jij jezelf hierin of maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Weet dat je altijd bij ons terecht kunt. Neem contact met je op. Wij zijn er voor je om naar je te luisteren en om met je mee te denken.