Mantelzorgwaardering 2024

Dankzij mantelzorgers kunnen hulpbehoevende mensen langer thuis blijven wonen en doen ze minder snel een beroep op professionele zorg. De inzet van mantelzorgers wordt zeker opgemerkt én gewaardeerd door de gemeente Roosendaal. Daarom mag Mantelzorg Roosendaal namens de gemeente jaarlijks de mantelzorgwaardering aanbieden.

Wat is de mantelzorgwaardering?
Als blijk van waardering is er voor mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Roosendaal de mantelzorgwaardering. Daarom reikt ook dit jaar Mantelzorg Roosendaal de mantelzorgwaardering uit, in het kader van de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorg is hulp en ondersteuning aan een naaste die deze ‘extra’ zorg nodig heeft. Dit kan een vader, moeder, broer of zus, vriend, kennis of een buur zijn. Ook het zorgen maken om en meer rekening houden met die ander hoort bij mantelzorg.

De zorg wordt onbetaald en voor langere tijd (minimaal 3 maanden) verleend  en gaat verder dan “gebruikelijke zorg”. Gebruikelijke zorg is hulp die in redelijkheid voor korte tijd van een naaste verwacht mag worden.

De mantelzorgwaardering is aan te vragen van 1 juni tot 1 september 2024. Binnenkort zullen wij hierover meer communiceren via onze nieuwsbrief, website en socials.

Kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?
De mantelzorgwaardering is bedoeld voor mantelzorgers (ook jonge mantelzorgers van 6 tot 24 jaar) die, op het moment van de aanvraag, minstens 3 maanden en minimaal 8 uur per week mantelzorg verlenen.

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

 • De mantelzorger kan maar één keer per kalenderjaar de mantelzorgwaardering digitaal aanvragen.
 • De mantelzorgwaardering dient jaarlijks aangevraagd te worden.
 • De persoon voor wie de mantelzorger zorgt, woont én is ingeschreven in de gemeente Roosendaal.
 • De mantelzorger zelf hoeft niet in de gemeente Roosendaal te wonen.
 • De mantelzorgwaardering is vanaf 1 juni en vóór 1 september 2024 aangevraagd.
 • Er wordt 1 mantelzorgwaardering per mantelzorger verstrekt (kortom ben je mantelzorger voor meerdere personen, je ontvangt er maar één).
 • Het is NIET verplicht om geregistreerd te zijn als mantelzorger.

Procedure:

 • Na het invullen én verzenden van het digitale formulier ontvang je een aanvraagbevestiging in je mailbox (naar het opgegeven e-mailadres). Bewaar deze goed!
 • Je ontvangt géén bevestiging als je een fout/verkeerd e-mailadres hebt opgegeven. Controleer voor de zekerheid je spambox/ongewenste mail.
 • Team Mantelzorg Roosendaal beoordeelt je aanvraag.
 • Wordt je aanvraag toegekend, dan ontvang je de mantelzorgwaardering rond de Dag van de Mantelzorg (ieder jaar op 10 november) per brievenbuspost.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie over de mantelzorgwaardering, lees hier het document met veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of is deze nog niet beantwoord, neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelen en activiteiten van Mantelzorg Roosendaal? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief. Hierin wordt ook de aanvraagprocedure van de mantelzorgwaardering 2024 aangekondigd.