Mantelzorgwaardering 2022

Dankzij mantelzorgers kunnen hulpbehoevende mensen langer thuis blijven wonen en doen ze minder snel een beroep op professionele zorg. De inzet van mantelzorgers wordt zeker opgemerkt én gewaardeerd door de gemeente Roosendaal. Daarom mag Mantelzorg Roosendaal namens de gemeente jaarlijks de mantelzorgwaardering aanbieden.

Wat is de mantelzorgwaardering?
Als blijk van waardering is er voor mantelzorgers die zorgen voor iemand in de gemeente Roosendaal de mantelzorgwaardering. Deze waardering bestaat uit een ROOS Cadeaukaart. Kijk voor meer informatie op https://roos24.nl/cadeaukaart/

Mantelzorg is hulp en ondersteuning aan een naaste die deze ‘extra’ zorg nodig heeft. Dit kan een vader, moeder, broer of zus, vriend, kennis of een buur zijn. Ook het zorgen maken om en meer rekening houden met die ander hoort bij mantelzorg.

De zorg wordt onbetaald en voor langere tijd (minimaal 3 maanden) verleend  en gaat verder dan “gebruikelijke zorg”. Gebruikelijke zorg is hulp die in redelijkheid voor korte tijd van een naaste verwacht mag worden.

Wanneer kun je de mantelzorgwaardering aanvragen?
Je kunt de mantelzorgwaardering aanvragen van 1 juni tot en met 1 september 2022. De aanvraagtermijn voor dit jaar is inmiddels verstreken.

Voldoe je aan de voorwaarden én wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je dit jaar een Roos Cadeaukaart via de post rond de landelijke Dag van de Mantelzorg op 10 november a.s.

Kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?
De waardering is bedoeld voor mantelzorgers vanaf 24 jaar die, op het moment van de aanvraag, minstens 3 maanden en minimaal 8 uur per week mantelzorg verlenen.

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

  • De mantelzorger kan maar één keer per kalenderjaar de mantelzorgwaardering digitaal aanvragen.
  • De mantelzorgwaardering dient jaarlijks aangevraagd te worden.
  • De persoon voor wie de mantelzorger zorgt, woont én is ingeschreven in de gemeente Roosendaal.
  • De mantelzorger zelf hoeft niet in de gemeente Roosendaal te wonen.
  • De waardering is vóór 1 september 2022 aangevraagd.
  • Er wordt 1 mantelzorgwaardering per mantelzorger verstrekt (kortom ben je mantelzorger voor meerdere personen, je ontvangt er maar één).
  • Het is NIET verplicht om geregistreerd te zijn als mantelzorger.

Ben je jonger dan 24 jaar?
De waardering speciaal voor jongeren wordt fysiek uitgereikt op een nader te bepalen datum onder het genot van een hapje en een drankje. Ben je een jonge mantelzorger tussen de 4 en 24 jaar, vul dan dit formulier in om de mantelzorgwaardering aan te vragen.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie over de mantelzorgwaardering, lees het document met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of is deze nog niet beantwoord, neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelen en activiteiten van Mantelzorg Roosendaal? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief. Hierin wordt ook de aanvraagprocedure van de mantelzorgwaardering 2023 aangekondigd.

 

 

 

    We vragen je om aan te geven in welke wijk je woont. We kunnen je dan in contact brengen met de juiste mantelzorgconsulent.