Week van de Jonge Mantelzorger

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022).1 Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024.

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Meer dan je denkt
Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Portretten stralen bij beroepsopleider Curio
De expositie ‘De mantelzorger in de spotlight’ van Mantelzorg Roosendaal schittert de komende weken bij beroepsopleider Curio, onderdeel Zorg en Welzijn. Door het tentoonstellen van de portretten en verhalen wordt er bewustwording bij jonge mantelzorgers én bij hun medestudenten gecreëerd. De expositie is tot en met 6 juni bij Curio te bewonderen. Daarna reizen de portretten door naar buurtcentrum ’t Dijksteeke in de wijk Kortendijk.

Bekijk ook de video van de landelijke bewustwordingscampagne.